Šetřete s rozumem

I když to tak na papíře vypadá, průměrný plat při dnešních cenách není žádné terno. Navíc na něj dosáhne mnohem méně lidí, než si člověk může myslet. V případě, že berete průměr nebo i méně, nejspíše je pro vás uspořit pár korun navíc kupříkladu na letní dovolenou, případně na nové vozidlo, hodně složité, ne-li rovnou nemožné. I když slovo nemožné si dejte do uvozovek. Když se totiž budete hodně snažit a budete utrácet i investovat s rozmyslem můžete během krátké doby dosáhnout na poměrně zajímavou částku, kterou byste při svém normální utrácení asi nikdy nenaspořili.
Prasátko pokladnička

Kde začít?

Máte-li v plánu začít šetřit, měli byste vědět, že je nutné to provádět s rozumem, jinak to nebude mít ten pravý efekt. Ono je jednoduché naspořit si během měsíce nemalou částku, když se budete dostatečně omezovat. Mnoho lidí spojilo šetření s hladověním, což sice mělo pozitivní vliv na stav jejich konta, ale na druhou stranu se to negativním způsobem projevilo na jejich zdraví. Když se budete živit pouze levným pečivem, můžete si zadělat na žaludeční vředy nebo hůře. Rozhodně to není dobrý nápad. To však neznamená, že byste nemohli troch pozměnit jídelníček. Omezte maso a začněte jíst více luštěnin a zeleniny. Nejenže tím ušetříte, ale rovněž něco uděláte pro své zdraví.
Ušetřené peníze
Ušetřit můžete značnou částku i za spotřebu alkoholu. Samozřejmě pouze v případě, že si rádi dáte alespoň jednou denně jedno chlazené. Když si spočítáte, kolik dnes stojí pivo, zjistíte, že přestat s jeho konzumací se vám rozhodně z finanční stránky určitě vyplatí, nemluvě o faktoru zdraví.
Naspořené drobné
Pokud pijete jen doma lahvové, asi to tak nepoznáte, ale patříte-li mezi pravidelné návštěvníky hospody, nějakou tu tisícovku měsíčně už to hodit může. Je však potřeba si na to zvyknout s tím, že začátky jsou docela krušné. To samé platí i o ukončení kouření.

Podobné příspěvky